Curators in training programma

Junior Curator prenten en tekeningen

Samen met het Prentenkabinet van het Rijksmuseum verzorgt de Fondation Custodia een programma voor ‘curators in training’ om zo bij te dragen aan de specialisatie van kunst op papier voor kunsthistorici die in een museum willen werken.

Het betreft een tweejarig stageprogramma voor twee jonge kandidaten die onlangs een master in de kunstgeschiedenis hebben afgerond en zich willen specialiseren in werken op papier.

Dit programma maakt het mogelijk om in de positie van junior curator één jaar te werken bij de Fondation Custodia in Parijs waar de Collectie Frits Lugt zich bevindt, gevolgd door een tweede jaar bij het Rijksprentenkabinet bij het Rijksmuseum in Amsterdam.

Junior Curator Maud van Suylen in de studiezaal van Fondation Custodia in Parijs, 2018
Foto: Philip Provily

Het doel van het stageprogramma is om jonge kunsthistorici op deze beide locaties ervaring te bieden door actief deel te nemen aan alle facetten van het werken met een verzameling prenten en tekeningen, waaronder beheer, aanwinsten, documentatie en publicatie. De junior curator zal meewerken aan een tentoonstelling van werken uit de collectie van het Prentenkabinet en/of van de Fondation Custodia. Daarbij leert de junior curator grafische technieken te identificeren, kunstwerken adequaat te beschrijven en de beginselen van het toeschrijven. Tot de taken behoort ook het leveren van bijdragen aan een tentoonstellings- of een collectiecatalogus. Verder zal vertrouwdheid met historische collecties worden ontwikkeld, o.a. door te werken met de website van Marques de collections, en kennis over de werking en dynamiek van de kunstmarkt worden opgedaan.

Vereisten

Geschikte kandidaten hebben een afgeronde master in de Kunstgeschiedenis, affiniteit met kunstwerken op papier en de ambitie om zich op dit gebied te specialiseren. Zij zijn coöperatief en flexibel en beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden en over solide analytische vaardigheden. Tot slot zijn vereist een goede beheersing van het Engels en minstens een basiskennis van het Frans en/of Nederlands.

Verdere informatie

Neem voor meer informatie contact op met Ilona van Tuinen, hoofd van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, of met Mariska de Jonge, assistent van de directeur van de Fondation Custodia.